HOŞGELDİNİZ

Yemek Tariflerimizle damak zevkini yaşamak isterseniz en güzel yerdesiniz...AFİYETLER OLSUN...


28 Ocak 2012 Cumartesi

Erişte

Erişte

Eriştenin tarifi:

Malzeme Listesi :

yarım kilogram  makarnalık un
dört tane  yumurta
bir yemek kaşığı zeytinyağı
bir çay bardağı su
bir çay kaşığı tuz
Açmak için:
Yarım su bardağı un
Hazırlanış Şekli:
ilk olarak Unu hamur yoğurma kabına iyice  eleyin. Ortasını iyice açıyoruz. Yumurtaları, zeytinyağı, su ve tuzu ilave edip yoğurun. Hamuru bir kaba koyup üzerine nemli bez örtüyoruz. Yarım saat bu şekilde bekletin.
Daha sonra,Hamuru tekrar yoğurup yuvarlıyoruzsilindir halinde getirdikten sonra  Bıçakla 4 eşit parçaya bölün.
Bezeleri açtığımız zaman altına ve üstüne un serpiyoruz. Elinizle bastırıp büyütüyoruz. oklavayla iki mm kalınlığında açıyoruz. Açtığınız yufkaları tek tek temiz bir örtü üzerine seriyoruz…
Üzerlerine un serptiğiniz yufkaları 3 parmak genişliğinde rulo halinde sarıyoruz.
Ruloları sivri bir bıçakla yarım cm kalınlığında kesin.
Şeritlerin birbirine yapışmaması için silkeleyip birbirinden ayırın. Temiz bir bezin üzerine iyice yayıyoruz.daha önceden Hazırladığınız erişteleri hemen haşlamayacaksanız .biraz kuruması için bekletin. Bezden yapılmış torbalarda saklayabilirsiniz.
Sertçe bir hamur hazırlayın arından iki bezeye ayırın.
Her bezeden kalınca bir yufka açıyoruz.
Ortadan ikiye ayırıp bolca unluyoruz ve katlıyoruz
ardından üç parmak genişliğinde şeritler şeklinde kesin
Şeritlerin iki üç  tanesini üst üste koyup doğrayabildiğiniz kadar ince erişteler doğrayın
Temiz bir havlu ya da bezin üzerine elinizle hafif sirkeleyerek serin ve kurumaya bırakın.
Gölgede ve soğukta kuruyan erişte kararmaya başlar,en güzeli sıcak havada ve güneşli bir ortamda kurutmaktır.
Erişte nasıl yapılır?
Eğerki taze erişte kullanacaksanız,haşlandığında şişmeyeceklerini düşünerek 2 ölçü erişte kullanmalısınız.Bunun için eriştenin çekeceği kadar su ekleyip haşlamalısınız.
Daha sonra  Haşladığınız suya,diri kalması için tuz ve yapışmaması için ise  biraz yağ katın.Haşlanan erişteyi bir süzgece ekleyip üzerine su tutmadan arada sallayarak
birbirine yapışmasını engelleyin.
eşit miktarda zeytinyağı ve tereyağı erittiğiniz tencereye erişteyi alıp bir kaç dakika karıştırın.Erişteyi neyli yapacaksanız malzemesini en son ona göre dökün.
Kuru erişte için haşlama suyununuzu 2  katına çıkartın ve aynı işlemleri yapın
Makarnayı pişirirken ise ;
Erişte gibi evde yapılan makarnaları birazaz suyla çektirerek pişirmek gerekebilir.Bu halde piştiğinde  yapışık görüntüde olsa da lezzeti ve güzelliği kaybolmaz.
Bir ölçek makarna için bir buçuk-iki ölçek su kullanmalısınız.Makarna pişerken birbirine yapışmasını engellemek üzere kaynama suyuna biraz tuz ve biraz sıvıyağ katmalısınız.
Makarna kaynayan suya bırakılıp ona dakika kadar  orta  ateşte haşlanarak pilav gibi suyu çektirilirse iyi olur ve besin değerinde kayıp olmaz.
Makarnamıza tereyağı veya margarin katıldıktan sonra üzerini bir bez ve kapakla kapatıyoruz böylelikle malzemeler daha iyi özleşir.

Hiç yorum yok: